Ir al contenido principal

Relació entre Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa. Marta Alises

Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa són ambdues obres representatives pertanyents al gènere de novel·la cavalleresca, escrites al segle XV que es guarden trets molt semblants i altres molt diferents.


A diferència dels llibres de cavalleria, al gènere de novel·la cavelleresca es narra la història de un cavaller que presenta trests característics més humans, descrivint la seua psicologia i les seues històries d'amor, sense atribuir-los qualitats fantàstiques o sobtrenaturals, sense presentar tampoc l'aparició d'elements meravellosos o fantàstics; sempre buscant un argument versemblant, en el que s'expliquen els fets per mitjà de la raó.
Encara que Curial e Güelfa, ambientada al segle XV, presenta alguns trets de l'Edat Mitjana, com la presencia de la religió com a element destacable a la història.

És per això que en les dos històries, tan Tirant com Curial, passen per un procés evolutiu i gradual fins a arribar a ser cavallers.



La diferència està en que Curial va necesitar l'ajuda de la seua enamorada Güelfa per aspirar a ser cavaller, però Tirant ja ho era quan va conèixer Carmesina, la seua amada. 


L'amor es un dels elements centrals en ambdues obres, on els dos cavallers tenen una relació sentimental amb dones de millor classe social que la seua al principi de cadascuna de las històries. 
La relació entre Curial i Güelfa es basa en l'amor cortés, típic de la literatura medieval; mentre que l’amor entre Tirant i Carmesina es tracta d’un amor on les dues persones estan al mateix nivell, molt més passional i eròtic. Una vegada els dos homens han aconseguit els seus objectius al camp de les armes, al desenllaç de cada obra, tornen a casa i es casen amb les seues enamorades; però mentre Curial i Güelfa es casen i són feliços al final de l'obra, Tirant i Carmesina moren després de casar-se; ell a causa d'una malaltia, i ella de pena per la mort del seu pare i la de Tirant.




Comentarios

Entradas populares de este blog

Biografia de Joanot Martorell a partir del Tirant. Marta Orient

Com bé sabem, Tirant lo Blanc (escrit originalment com Tirant lo blanch ) és l'obra més important del reconegut escriptor i cavaller valenià Joanot Martorell. És considerada la novel·la cavalleresca representant de la llengua catalana i del segle d'or valencià (gairebé tot el segle XV). Aquesta novel·la parla del cavaller errant Tirant, tema estrela de l'època medieval on destaquen també altres llibres com El Quixot , de la literatura castellana. Però en el cas del nostre Tirant, presenta diverses semblances amb l'autor Joanot. Joanot Martorell. Primer farem una introducció a la vida de Joanot Martorell, naixcut el 1414 a Gandia. Net de Guillem Martorell, conseller reial, i fill de Francesc Martorell, cambrer del rei Martí l'Humà; pertanyia a la xicoteta noblesa valenciana. Joanot Martorell A partir del Compromís de Casp i el canvi de dinastia, el 1412, els Martorell van entrar en un procés de decadència econòmica que no van saber aturar i que, a l

L´amor en Tirant. Sandra López

TIPUS D´AMOR Primer de tot hem de saber diferenciar entre els tipus d´amor. Amor virtuós És quan a un cavaller amb moltes virtuts, li agrada una donzella, per conquistar-la fa danses, batalles..., per demostrar la seua valentia i les seues virtuts. Amor profitós Es dona quan un cavaller d´antic llinatge estima a una dona per benefici propi, per diners, per exemple. Amor viciós La donzella estima al cavaller, amb un objectiu sexual. Amor passional Basat en l´exitació i en un sentiment intens com un amor reciproc o un amor no correspost. (per exemple quean Tirant està molt trist perquè estima a una dona pèro aquesta no li correspon. Amor cortés Expressa l´amor en forma noble, sincera i cavalleresca, present durant tota l´obra. RELACIONS AMOROSES EN TIRANT Carmesina i Tirant Carmesina vol conservar la seua virginitat. Tirant l´estima y dessitja la seua virginitat. Carmesina no sap si ell la vol de veritat o a soles la vol per plaer i dessig sexual. Este